rozšířené vyhledávání
cz

Překlad (translations)

...
Zbečno

Zrušení spolku

3. Pojmenování (název) životní situace

Zrušení spolku

4. Základní informace k životní situaci

Spolek je samosprávný a dobrovolný svazek členů sloužící k naplňování jejich společného zájmu (§ 214 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník - dále jen „OZ“). Zrušení spolku je upraveno v ustanoveních 268 a násl. OZ.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Zrušit spolek (viz § 168 OZ) může zpravidla jeho nejvyšší orgán - dobrovolné zrušení. Spolek však může být zrušen i jinak - uplynutím doby, rozhodnutím orgánu veřejné moci (§172 OZ) či dosažením účelu. Návrh na výmaz spolku ze spolkového rejstříku podává obvykle statutár zrušeného spolku. V podrobnostech viz dále.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Ukončení činnosti spolku má dvě fáze - zrušení a zánik. O dobrovolném zrušení spolku rozhoduje jeho příslušný orgán (§ 168 OZ). Příslušný orgán spolku je zpravidla specifikován ve stanovách spolku. V opačném případě jím je nejvyšší orgán spolku (§ 244 OZ). Neurčí-li stanovy jinak, je nejvyšším orgánem spolku členská schůze (§ 247 odst. 3 OZ). Co se týče pravidel pro zasedání členské schůze spolku, vychází se ze stanov spolku, případně srov. § 248 a násl. OZ.

Poté, co příslušný orgán spolku rozhodl o zrušení spolku, musí proběhnout likvidace spolku, jejímž účelem je vypořádání majetku spolku. Musí být jmenován likvidátor, kterého jmenuje nejvyšší orgán spolku. Likvidátorem může být i člen rušeného spolku. Likvidátor podá návrh na zápis vstupu do likvidace do spolkového rejstříku. K tomuto návrhu musí být připojeno rozhodnutí příslušného orgánu spolku o zrušení spolku. Spolek pak musí používat svůj název s připojením dodatku „v likvidaci“.

Likvidace je upravena v § 187 až 209 a § 269 až 273 OZ. Likvidátor sestaví soupis jmění spolku a zpřístupní jej všem členům v sídle spolku. Likvidátor zpeněží likvidační podstatu pouze v tom rozsahu, v jakém to je pro splnění dluhů spolku nezbytné a s likvidačním zůstatkem naloží podle stanov. Použitím likvidačního zůstatku likvidace končí. Následně likvidátor podá do třiceti dnů od skončení likvidace návrh na výmaz spolku ze spolkového rejstříku opět k rejstříkovému soudu. Teprve výmazem ze spolkového rejstříku spolek zaniká.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Viz výše.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Spolky a údaje o nich se zapisují do spolkového rejstříku (§ 26 odst. 1 písm. a) zákona č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob - dále jen „ZVR“), který vedou rejstříkové soudy (§ 1 odst. 4 věta druhá ve spojení s odst. 1 ZVR). Příslušným rejstříkovým soudem je krajský soud, v jehož obvodu má spolek své sídlo (§ 75 odst. 1 ZVR, ve spojení s § 85 odst. 3 zákona č. 99/1963 Sb., občanského soudního řádu, ve znění pozdějších předpisů).

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Návrh na výmaz spolku z veřejného rejstříku musí být doložen listinami o skutečnostech, které mají být do veřejného rejstříku zapsány (zápisem se rozumí i výmaz), a listinami, které se zakládají do sbírky listin v souvislosti s tímto zápisem (§ 19 ZVR). Rozsah požadovaných příloh vyplývá ze ZVR, orientační seznam těchto příloh pro spolky je k dispozici na následujících internetových stránkách https://or.justice.cz/ias/ui/download/prilohy_spolky.pdf (nebo při vstupu z úvodní stránky lze nalézt příslušný odkaz na stránce, která se otevře po zadání „podání do veřejného rejstříku“, před zadáním „inteligentní formulář“).

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Pro návrh na zápis (a to jak prvozápis, tak změnu zapsaných údajů či výmaz) je třeba použít elektronický formulář zveřejněný na internetových stránkách Ministerstva spravedlnosti (§ 18 ZVR a § 17 odst. 1 nařízení vlády č. 351/2013 Sb.).

Příslušný formulář je dostupný konkrétně na těchto internetových stránkách: https://or.justice.cz/ias/iform/index.html;jsessionid=d4swf-pd9j367FefKcWG2XsG?0, nebo z úvodní stránky justice.cz - podání do veřejného rejstříku (formuláře) - inteligentní formulář. Výstupem elektronicky vyplněného formuláře je PDF dokument, který lze po doplnění přílohami zaslat rejstříkovému soudu v elektronické či listinné podobě. Návrh na zápis v elektronické podobě musí být podepsán uznávaným elektronickým podpisem podle zákona upravujícího elektronický podpis (zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu) nebo zaslán prostřednictvím datové schránky osoby, jež návrh na zápis podává (§ 22 ZVR). Podpis navrhovatele na listinném návrhu musí být úředně ověřen.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Dle ustanovení § 11 odst. 1 písm. k) zákona č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, jsou spolky ve věcech zápisů (či výmazu) údajů o spolku od soudních poplatků osvobozeny. Proto i výmaz spolku ze spolkového rejstříku nepodléhá žádnému poplatku.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Rejstříkový soud usnesením návrh na zápis odmítne, jestliže byl podán osobou, která k návrhu není oprávněna, nebyl podán předepsaným způsobem, neobsahuje všechny předepsané náležitosti, je nesrozumitelný nebo neurčitý, nebo k němu nebyly připojeny listiny, jimiž mají být podle ZVR nebo jiného zákona doloženy údaje o zapisovaných skutečnostech (§ 86 ZVR). Rejstříkový soud vydá ve lhůtě 3 pracovních dnů ode dne doručení návrhu soudu usnesení, kterým vyzve navrhovatele k odstranění vad návrhu nebo k doplnění chybějících listin. Lhůta k provedení zápisu počíná běžet dnem následujícím po dni, kdy bylo rejstříkovému soudu doručeno podání, jímž byly vady odstraněny nebo listiny doplněny (§ 88 ZVR). Pokud nebyl návrh na zápis odmítnut, rejstříkový soud zkoumá, zda údaje o skutečnostech, které se do spolkového rejstříku zapisují, vyplývají z listin, které mají být k návrhu doloženy.

Rejstříkový soud provede zápis nebo rozhodne o návrhu usnesením. Pokud výmaz do třiceti dnů od podání návrhu na zápis a v této lhůtě není ani vydáno rozhodnutí o odmítnutí zápisu, považuje se výmaz za provedený rejstříku třicátým dnem od podání návrhu (§ 226 odst. 3 OZ). Rejstříkový soud promítne zápis do 2 pracovních dnů ode dne, kdy se takový zápis považuje za provedený (§ 98 odst. 2 ZVR). Rejstříkový soud vyrozumí účastníky o provedení zasláním výpisu z veřejného rejstříku obsahujícího tento zápis. Vyrozumění zašle rejstříkový soud také osobám, které se zapisují podle jiného zákona v rámci zápisu zapsané osoby. Výpis musí být odeslán nejpozději do 3 dnů od zápisu (§ 102 ZVR).

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Nejsou.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Žádné.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Viz výše v souvislosti s formulářem.

28. Popis byl naposledy aktualizován

12.11.2015

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Rychlý kontakt

Obec Zbečno
Zbečno 7
270 24 Zbečno


Úřední hodiny:

  • Po: 8:00 - 17:00
  • St: 8:00 - 17:00

Zajímavé odkazy

Hamouzův statek ve Zbečně
Rakovnicko.info - Turistický průvodce Rakovnickem