rozšířené vyhledávání
cz

Překlad (translations)

...
Zbečno

Žádost o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby

3. Pojmenování (název) životní situace

Žádost o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby

4. Základní informace k životní situaci

Dočasně práce neschopný pojištěnec má možnost u příslušné okresní správy sociálního zabezpečení, u Pražské správy sociálního zabezpečení nebo u Městské správy sociálního zabezpečení Brno (dále jen "OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno") požádat o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby. V tomto případě je pojištěnec povinen se na výzvu dostavit k posouzení zdravotního stavu a pracovní schopnosti lékařem lékařské posudkové služby (dále jen "LPS").

Lékař LPS je oprávněn požádat ošetřujícího lékaře o vyjádření o zdravotním stavu dočasně práce neschopného pojištěnce a o předložení lékařských zpráv, nálezů, posudků a zpráv o průběhu nemoci.

Pokud lékař LPS zjistí, že jsou splněny zákonné podmínky pro výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby, tzn. lze očekávat, že pojištěnec po uplynutí podpůrčí doby nabude v krátké době pracovní schopnost, a to i k jiné než k dosavadní pojištěné činnosti, uvede tuto skutečnost do posudkového závěru, na jehož základě v uvedené věci příslušná OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno vydá rozhodnutí.

Jestliže lékař LPS zjistí, že nejsou splněny zákonné podmínky pro výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby (např. zdravotní stav posuzovaného pojištěnce neodůvodňuje další trvání dočasné pracovní neschopnosti), příslušná OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno na základě posudkového závěru lékaře LPS vydá rozhodnutí o tom, že pojištěnci se výplata nemocenského po uplynutí podpůrčí doby nepřiznává.

Lékaři LPS také provádí posudkovou činnost, včetně kontroly posuzování zdravotního stavu a dočasné pracovní schopnosti pojištěnců, na kterou se vztahuje právo sociálního zabezpečení Evropské unie nebo některá bilaterální smlouva o sociálním zabezpečení.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Žádost o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby je oprávněn podat dočasně práce neschopný pojištěnec nebo zvláštní příjemce dávky (dle ust. § 112 odst. 1 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů).

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Po uplynutí podpůrčí doby se nemocenské vyplácí na základě žádosti pojištěnce po dobu stanovenou v rozhodnutí příslušné OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno na základě vyjádření lékaře LPS, pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené dle ust. § 26 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti.

Příslušná OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno může o výplatě nemocenského po uplynutí podpůrčí doby rozhodnout i opakovaně, přičemž jednotlivé prodloužení výplaty nemocenského nesmí být delší než 3 měsíce.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Pojištěnec podá žádost o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby na příslušnou OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno, která vyplácí nemocenské; tuto žádost lze podat nejpozději do 3 měsíců ode dne, kterým podpůrčí doba uplynula.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Místní příslušnost OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno pro řízení ve věci žádosti o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby se řídí u zaměstnance sídlem zaměstnavatele, pokud je toto sídlo shodné s místem mzdové účtárny nebo pokud zaměstnavatel mzdovou účtárnu nemá. Pokud místo mzdové účtárny není shodné se sídlem zaměstnavatele, řídí se místní příslušnost OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno místem mzdové účtárny.

Místní příslušnost OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno v řízení ve věcech nemocenského pojištění u osob samostatně výdělečně činných a zahraničních zaměstnanců se řídí zpravidla místem jejich trvalého pobytu na území České republiky.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Doklady nejsou stanoveny.

Pokud chce pojištěnec uplatnit žádost o prodloužení výplaty nemocenského po uplynutí podpůrčí doby, měl by mít s sebou platný občanský průkaz a II. díl Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti - Průkaz dočasně práce neschopného pojištěnce (za předpokladu, že dočasná pracovní neschopnost stále trvá).

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Doporučený vzor žádosti o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby je k dispozici na každé OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno.

Tento vzor naleznete také v elektronické podobě na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Za podání žádosti o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby ani za posouzení zdravotního stavu pojištěnce lékařem LPS se poplatky neplatí.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůta pro vydání rozhodnutí je 30 dnů ode dne podání žádosti, v odůvodněných případech činí tato lhůta až 60 dnů, popř. se lhůty prodlužují z důvodů uvedených v ust. § 147 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

Je-li žádost o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby podána dříve než 1 měsíc před uplynutím podpůrčí doby, běží lhůta pro vydání rozhodnutí od počátku 1 měsíce přede dnem, kterým podpůrčí doba uplyne.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Účastníkem řízení je pouze dočasně práce neschopný pojištěnec.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Je-li to nutné k posouzení jeho zdravotního stavu, je dočasně práce neschopný pojištěnec povinen se podrobit lékařskému vyšetření u poskytovatele zdravotních služeb, kterého lékař LPS určí.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Žádost o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby je možné příslušné OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno doručit prostřednictvím veřejné datové sítě do její datové schránky nebo elektronicky podepsanou uznávaným elektronickým podpisem.

28. Popis byl naposledy aktualizován

21.03.2018

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Rychlý kontakt

Obec Zbečno
Zbečno 7
270 24 Zbečno


Úřední hodiny:

  • Po: 8:00 - 17:00
  • St: 8:00 - 17:00

Zajímavé odkazy

Hamouzův statek ve Zbečně
Rakovnicko.info - Turistický průvodce Rakovnickem