rozšířené vyhledávání
cz

Překlad (translations)

...
Zbečno

Odvolání proti podmíněnému vyloučení ze školy nebo školského zařízení nebo vyloučení ze školy nebo školského zařízení

3. Pojmenování (název) životní situace

Odvolání proti podmíněnému vyloučení ze školy nebo školského zařízení nebo vyloučení ze školy nebo školského zařízení

4. Základní informace k životní situaci

Podmíněné vyloučení či vyloučení žáka nebo studenta ze školy nebo školského zařízení je kázeňským opatřením. O tomto opatření může rozhodnout ředitel školy nebo školského zařízení v případě závažného zaviněného porušení povinností stanovených školským zákonem nebo školním nebo vnitřním řádem. Podmíněně vyloučit nebo vyloučit ze školy nelze žáka, který plní povinnou školní docházku. Proti rozhodnutí o podmíněném vyloučení nebo vyloučení žáka či studenta ze školy nebo školského zařízení zřizované státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí se lze odvolat.

Ve školách a školských zařízeních soukromých a církevních, kde jde o občanskoprávní vztah na základě uzavírané smlouvy, se nepostupuje ve správním řízení. V těchto případech může jít pouze o přezkoumání soudem.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Zletilý žák nebo student, který byl podmíněně vyloučen či vyloučen ze školy nebo školského zařízení. V případě nezletilého žáka jedná za tohoto žáka jeho zákonný zástupce.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Obdržel-li zákonný zástupce nezletilého žáka, zletilý žák nebo student rozhodnutí o podmíněném vyloučení ze školy nebo školského zařízení nebo rozhodnutí o vyloučení ze školy nebo školského zařízení, se kterým nesouhlasí, má právo ve lhůtě 15 dnů ode dne oznámení rozhodnutí podat odvolání proti rozhodnutí ředitele školy nebo školského zařízení. Pokud zákonný zástupce nezletilého žáka, zletilý žák nebo student nebyl poučen o možnosti odvolání nebo byl poučen neúplně či nesprávně, může podat odvolání nejpozději do 90 dnů ode dne oznámení rozhodnutí ředitele školy nebo školského zařízení. Včas podané odvolání má odkladný účinek.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Pokud s rozhodnutím ředitele školy nebo školského zařízení nesouhlasíte, můžete podat odvolání (řádný opravný prostředek), které adresujte řediteli školy nebo školského zařízení. Odvolacím orgánem je krajský úřad.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Na příslušné střední nebo vyšší odborné škole nebo školském zařízení. V případě škol a školských zařízení, které zřizuje stát, kraj, obec nebo svazek obcí rovněž na příslušném (školském) odboru krajského úřadu.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Náležitosti, které musí odvolání obsahovat, jsou uvedeny v zákoně č. 500/2004 Sb., správní řád (§ 37 odst. 2 a § 82 odst. 2). Odvolání musí obsahovat údaje o tom, proti kterému rozhodnutí směřuje, v jakém rozsahu ho napadá a v čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí nebo řízení, jež mu předcházelo. Uvádí se jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu žáka nebo studenta, kterého se odvolání proti podmíněnému vyloučení či vyloučení ze školy nebo školského zařízení týká, popř. adresa pro doručování. Součástí odvolání musí být vždy podpis osoby, která jej podává.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Předepsané formuláře nejsou stanoveny.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Pokud ředitel školy nebo školského zařízení sám nevyhoví odvolání, předá spis spolu se svým stanoviskem do 30 dnů ode dne doručení odvolání příslušnému krajskému úřadu, který jako odvolací správní orgán rozhodne o podaném odvolání proti rozhodnutí ředitele školy nebo školského zařízení.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Odvolání proti rozhodnutí o podmíněném vyloučení či vyloučení ze školy nebo školského zařízení lze doručit elektronicky pouze v podobě podepsané zaručeným elektronickým podpisem v souladu se zákonem č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů (zákon o elektronickém podpisu).

28. Popis byl naposledy aktualizován

20.07.2007

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Rychlý kontakt

Obec Zbečno
Zbečno 7
270 24 Zbečno


Úřední hodiny:

  • Po: 8:00 - 17:00
  • St: 8:00 - 17:00

Zajímavé odkazy

Hamouzův statek ve Zbečně
Rakovnicko.info - Turistický průvodce Rakovnickem