rozšířené vyhledávání
cz

Překlad (translations)

...
Zbečno

Evidence periodického tisku

3. Pojmenování (název) životní situace

Evidence periodického tisku

4. Základní informace k životní situaci

Periodickým tiskem se rozumějí noviny, časopisy a jiné tiskoviny vydávané pod stejným názvem, se stejným obsahovým zaměřením a v jednotné grafické úpravě alespoň dvakrát v kalendářním roce.

Jejich vydavatel je povinen provést jejich evidenci na Ministerstvu kultury.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

V této věci je oprávněna jednat fyzická nebo právnická osoba.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Právnická nebo fyzická osoba, která hodlá vydávat nebo šířit periodický tisk na území České republiky, je povinna doručit Ministerstvu kultury nejpozději 30 dnů před zahájením vydávání periodického tisku písemné oznámení o vydávání periodického tisku.

Tato povinnost se nevztahuje na Sbírku zákonů, Sbírku mezinárodních smluv, věstníky a úřední tiskoviny vydávané na základě zvláštního právního předpisu, ani na periodický tisk vydávaný výlučně pro vnitřní potřeby vydavatele.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Oznámení o vydávání periodického tisku se podává písemně nebo elektronicky prostřednictvím datové schránky.

Nebude-li oznámení údajů úplné, vyzve vás Ministerstvo kultury k tomu, abyste oznámení doplnili, a to do 15 dnů ode dne doručení výzvy, a upozorní vás, že nebude-li tato lhůta dodržena, hledí se na oznámení, jako by nebylo učiněno.

Ministerstvo kultury zapíše periodický tisk do evidence periodického tisku a do 15 dnů ode dne doručení oznámení stanovených údajů vám sdělí přidělené evidenční číslo periodického tisku.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Ministerstvo kultury, Maltézské náměstí 1, 118 11 Praha 1

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Oznámení o vydávání periodického tisku musí obsahovat:

  • název periodického tisku,

  • jeho obsahové zaměření,

  • četnost (periodicitu) jeho vydávání,

  • údaje o jeho regionálních mutacích,

  • název, adresu sídla a identifikační číslo vydavatele, je-li vydavatel právnickou osobou,

  • jméno, příjmení, bydliště a rodné číslo vydavatele, bylo-li přiděleno, jinak datum narození, je-li vydavatel fyzickou osobou; je-li vydavatel fyzickou osobou, která vydává periodický tisk na základě živnostenského oprávnění, také jeho obchodní jméno, identifikační číslo a adresu místa podnikání, liší-li se od bydliště.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Předepsané formuláře nejsou stanoveny.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

  • Oznámení o vydávání periodického tisku: Oznámení musí být doručeno Ministerstvu kultury nejpozději 30 dnů před zahájením vydávání.

  • Doplnění oznámení: Není-li oznámení údajů úplné, vyzve Ministerstvo kultury osobu, která jej učinila, aby oznámení doplnila do 15 dnů ode dne doručení výzvy, a upozorní ji, že nebude-li tato lhůta dodržena, hledí se na oznámení, jako by nebylo učiněno.

  • Přidělení evidenčního čísla: Ministerstvo kultury zapíše periodický tisk do evidence periodického tisku a do 15 dnů ode dne doručení oznámení stanovených údajů sdělí osobě, která toto oznámení učinila, přidělené evidenční číslo periodického tisku.

  • Přerušení vydávání periodického tisku: Jestliže vydávání zapsaného periodického tisku nezačalo do 1 roku od zápisu nebo bylo přerušeno na dobu delší než 1 rok, platí, že vydávání periodického tisku bylo ukončeno dnem uplynutí uvedené lhůty. Ministerstvo kultury zapíše tuto skutečnost do evidence periodického tisku a vyrozumí o tom vydavatele do 15 dnů ode dne doručení oznámení o přerušení vydávání periodického tisku nebo ode dne, kdy se o takové skutečnosti dozví.

  • Obnovení vydávání periodického tisku: Hodlá-li vydavatel periodického tisku, jehož vydávání bylo ukončeno, obnovit jeho vydávání, je povinen to Ministerstvu kultury nejpozději do 30 dnů před zahájením obnoveného vydávání periodického tisku písemně oznámit.

  • Oznámení změny evidovaných údajů: Vydavatel je povinen Ministerstvu kultury písemně oznámit změnu evidovaných údajů (tj. změnu názvu, periodicity, vydavatele nebo jeho sídla), přerušení nebo ukončení vydávání evidovaného periodického tisku nejpozději 5 dnů ode dne, kdy došlo ke změně evidovaných údajů anebo k přerušení či ukončení vydávání periodického tisku. Při změně vydavatele jsou vyžadovány podpisy obou vydavatelů, bývalého i současného.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Vydavatel je povinen bezplatně na svůj náklad z každého vydání periodického tisku do 7 dnů ode dne jeho vydání zajistit dodání povinných výtisků těmto příjemcům:

Úplný seznam příjemců povinných výtisků (přesné adresy a názvy institucí) obdrží vydavatel současně s potvrzením o přidělení evidenčního čísla.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Tuto situaci lze řešit prostřednictvím datové schránky Ministerstva kultury, ID datové schránky: 8spaaur.

28. Popis byl naposledy aktualizován

21.04.2015

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Rychlý kontakt

Obec Zbečno
Zbečno 7
270 24 Zbečno


Úřední hodiny:

  • Po: 8:00 - 17:00
  • St: 8:00 - 17:00

Zajímavé odkazy

Hamouzův statek ve Zbečně
Rakovnicko.info - Turistický průvodce Rakovnickem